Vigtig viden

Alle hunde skal være ID-mærket og registreret i Dansk Hunderegister når de er 8 uger. Vores hvalpe bliver selvfølgelig registreret og chipmærket, inden de flytter herfra.

Alle hunde, fra de er 4 mdr., skal bære halsbånd med et skilt med ejers navn og adresse, det koster kr. 1.000,00 i bøde, hvis hunden ikke bærer skilt.

Inden for by og bymæssig bebyggelse skal hunden være i kort snor. Det kan give en bøde på op til kr. 2.000,- at gå løs med hunden.

Der er lovkrav om hundeansvarsforsikring. 

Husk at samle din hunds efterladenskaber op i pose og smid posen i en skraldespand. Det er faktisk ved lov og man kan i teorien få bøde for ikke at samle op. Det er dog ikke særlig sandsynligt, du får en bøde, men at samle op efter sin hund er ligeså naturligt som at gå tur med den :-) Saml ikke op og smid posen på jorden ;-)

Hunde skal føres i snor altid, dog kan hunden føres uden line i en såkaldt Hundeskov. Der er 150 hundeskove i landet, se hvor på www.hundeskovene.dk.

Der er ingen regler for transport at hund i bil. Men det siger sig selv, at det kan være forbundet med en væsentlig fare for både hund og bilist, hvis hunden er fri under kørsel og der sker en opbremsning. Vores hvalpe er vænnet til bur og jeg anbefaler at fortsætte med det til bilen. Det er sikkert for både dig og hund men også meget rart, at hunden ligger der efter en dejlig tur i skov eller på strand. Alternativt kan man få et sele, der er forbundet med låsen til sikkerhedsselen i bilen. I udlandet er der andre regler, tjek derfor altid før afrejse :-)

Hvorfor vælge en hund med en DKK-stambog?

 

Kun nogle tænker over, hvad en stambog egentlig er. Og mange synes i første omgang, at det er lige meget med stambogen, for de har ikke tænkt sig, at de skal på udstilling eller at deres hund skal have hvalpe.
Men en stambog er det redskab, der har hjulpet opdrætterne med at lave de dejlige og meget forskellige hunde, vi har i dag – f.eks. supergode jagthunde eller effektive politihunde eller velfungerende selskabs- og familiehunde.
En stambog er en anetavle, altså et dokument, som viser hundens ”stamtræ”, så man kan følge med i avlen og få en ret klar fornemmelse af, hvordan ens kommende hvalp kan forventes at udvikle sig.

 

I "gamle" dage sagde man altid, at racerene hunde var mere syge end blandinger og den opfattelse er der mange der stadig har i dag. Blandinger kan også være dejlige familiehunde, men der er stor forskel på hvad man blander sammen og indimellem laves der blandinger uden tanke for hvalpenes mentalitet. Forældredyrene bliver som oftest heller ikke sundhedstestet for racerelaterede sygdomme. Man kan være uheldig og få en hvalp, der har arvet sygdomme fra begge forældre.

 

Racerene hunde kan også blive syge. Men ved ihærdig indhentning af oplysninger ved hjælp af stambogen på databaser og personlig kontakt til opdrættere i søgen efter den rette "partner" samt sørge for sundhedsundersøgelser og avlsgodkendelse af dommere på godkendte udstillinger, er man et stort skridt foran for at få sunde hvalpe.


Selve stambogen er ikke så dyr, så dét, der nogle gange gør en stambogsført hvalp dyrere, er altså ikke prisen på stambogen, men den indsats man gør med at finde gode avlsdyr, undersøge for arvelige sygdomme og den slags, som ligger bag ved stambogsføringen.


Det siger sig selv, at stambogen kun har værdi, hvis man kan stole på de oplysninger, som står i den. Hvem som helst med en PC kan jo lave en hjemmelavet stambog og selv opdigte, hvem der er forældre og bedsteforældre til din kommende hvalp. Der er sågar privatpersoner, der har oprettet forretning på nettet, hvor hvem som helst – mod betaling naturligvis – kan oprette en stambog med de oplysninger, man nu selv har lyst til.


Så værdien af en stambog står og falder med, at man kan stole på de oplysninger, der står om hvalpens afstamning. Dansk Kennel Klub udsteder – som den eneste FCI-anerkendte organisation i Danmark – stambøger i overensstemmelse med FCI’s internationale bestemmelser.
Vær bl.a. på vagt, hvis du møder forkortelsen fra en spansk piratorganisation F.C.I. (altså med punktummer), som også kan findes på danske stambøger fra organisationer uden for DKK.

 

FCI  

 

FCI er en forkortelse for Fédération Cynologique Internationale. FCI er den internationale sammenslutning for kennelklubber.

 

FCI anerkender en kennelklub pr. nationalstat – i Danmark Dansk Kennel Klub.

 

FCI består af fuldgyldige medlemmer og kontraktpartnere – i alt 86 nationale kennelklubber. FCI anerkender ca. 350 racer, som alle avles efter en såkaldt racestandard, som racens oprindelsesland er ansvarlig for, men som skal godkendes i FCI. Denne standard ligger til grund for dommernes bedømmelse af hundene på udstillinger.


 

FCI udarbejder overordnede regelsæt for afholdelse af internationale udstillinger, markprøver, løb, agilitykonkurrencer, dog dancing, brugsprøver mm. 

 

FCI foretager også international registrering af såkaldte kennelmærker – det navn, som opdrætteren giver sin kennel, så man kan genkende hans/hendes opdræt. 

 

FCI´s medlemmmer er inddelt i sektioner – efter verdensdel. DKK´s formand, Jørgen Hindse, er valgt som præsident for FCI´s Europasektion, som med ca. 45 lande er organisationens største. 
Læs mere på FCI´s hjemmeside her
 

 

 

 

 

Samarbejde

Jeg har et rigtig godt samarbejde med Katrine Bøg, som er opdrætter af Bichon Havanais og Coton de Tulear.

Jeg besøger hende med hvalpene, så de lærer andre racer at kende samt Katrines søde børn er en fryd for hvalpene, jeg kan ikke altid se hvem der har størst glæde af besøgene ;-)

Katrine og jeg får vendt og drejet forskellige synsvinkler og det er meget givende at have et samarbejde med andre også selvom det er anden race end ens egen :-)

Klik evt. ind på Katrines hjemmeside: www.silkebomuld.dk

Jeg har også et meget stort samarbejde med og glæde af Tina Elnef, Kennel SilverCoat :-) Tina opdrætter også löwchen og vi har nogle gode snakke om racen i privaten med masser af kaffe, tager på udstillinger sammen og hygger os med hundene og de andre udstillere :-) 

 

Designhunde

Uanset hvor fancy navnet er, så er "designhunde" en blanding af 2 eller flere racer. Nogle mennesker har anskaffet sig 2 racerene hunde af forskellig  køn og race og parrer dem uden at undersøge noget som helst inden. Hvalpene får navne fra begge racer så som havaton, pomsky, westipoo, cavapoo, maltipoo, shih-shon osv. De reklamerer med at hvalpene er racerene og forældrene har stamtavle. Disse hvalpe er ofte dyrere end en DKK stambogsført hvalp, hvilket for mig indikerer intet andet end en pengemaskine. Man kan risikere at få en hund med en fuldstændig umulig pels, mærkelig mentalitet og med forskellige sygdomme. Jeg vil ikke anbefale nogle at falde for disse designs blot pga. navn og udseende. Sørg i det mindste for at spørge ind til forældrenes sundhed, bed om sundhedsattest på forældrene og lad være at køb en hvalp på en parkeringsplads. Bed altid om mindst 1 besøg og se hvor hvalpene vokser op.

Jeg vil til enhver tid anbefale en hvalp med DKK stamtavle, ovennævnte er blot for at gøre opmærksom på visse faldgruber.