Socialisering af hvalpene

 

Uge 1
De første dage er hvalpene i soveværelset og får helt ro fra de andre hunde. Vi vejer dem morgen og aften for at holde øje med trivslen. Det er også vigtigt, de lærer vores duft og berøring at kende. Ingen fremmede får lov at se dem ej heller vores andre hunde. Når vi kommer ud fra soveværelset, lader vi de andre hunde snuse og slikke vores hænder, hvilket de meget gerne vil. På den måde lærer hundene de nye hvalpes lugt.
Efter 3 dage kommer de ind i stuen hos os. Her ligger de i en dejlig lun kurv med mor. Her må vores tætte familie gerne se og røre, men ikke tage op. Morhund lader os holde hvalpene men vil ikke have de andre hunde i nærheden, derfor står kurven i en stor kravlegård, så morhund får fred. Vi stryger hvalpene hver dag med hænderne og berører poter og ører.
 
Uge 2
I uge 2 begynder vi at børste dem hver dag med en blød babybørste og stadig berører poter og de får klippet negle. Når de er i vores hænder, vænner vi dem til også at ligge på ryggen og forsigtigt vender dem fra side til side. De begynder at bevæge sig meget mere i slutningen af denne uge og har fordoblet deres fødselsvægt. I slutningen af denne uge eller starten af næste uge, vil de åbne deres øjne.
 
Uge 2 - 3
De andre hunde vil meget gerne ind til morhund og hvalpene, men morhund passer stadig godt på de små, så hun er meget opmærksom. Vi er altid sammen med de andre hunde, når de skal hilse på de små og morhund skal have mulighed for at sige fra. Når hvalpene er 3 uger gamle, vil de gerne undersøge verden udenfor kravlegården. Vi laver en åbning, så de selv kan bestemme hvornår de vil udenfor og vi ligger meget sammen med dem på gulvet og passer på. Vi har puder og bamser de kan kravle rundt på og forskellige underlag. De får deres første ormekur.
 
Når de er ca. 3-4 uger gamle, får de for første gang tilbudt babyhvalpefoder opblødt i vand og blandet med startermousse. De får også lidt A-38. Hovedmåltid er stadig fra morhund men langsomt over de næste uger, vil diegivning aftage og indtagelse af babyhvalpefoder erstatte måltider. Der vil dog stadig være hyggemælkebar.
 
Uge 4-5
Hvalpene skal have gode oplevelser. Jo flere oplevelser jo bedre rustet til verden. Man skal aldrig tvinge en hvalp til noget. Vi begynder indenfor med at stille ting ex en ukendt bamse eller en termokande på gulvet et stykke fra hvalpen. Den skal selv udvise nysgerrighed og selv nærme sig genstanden. Hvis en hvalp tøver, sætter vi os ved genstanden og rører den og taler med positiv stemme. Efterhånden vil nysgerrigheden tage over og hvalpen nærme sig. Det er vigtigt, at øvelsen ender med, at hvalpen kommer derhen af sig selv, så må det tage den tid det tager. Øvelsen skal gentages til hvalpen har fået en god oplevelse og set at bamse/termokande ikke er farlig. Når hvalpene har vænnet sig til forskellige ting indenfor, skal øvelsen gentages udenfor i haven.
Hvalpene skal lære at køre i bil. Da dette er en helt ny oplevelse, sidder de i en transportkasse sammen med morhund. Efterhånden lærer de lyd og bevægelse at kende og da de sidder trygt med mor, begynder de at vænne sig til det.
Vi begynder renlighedstræning nu, så snart de vågner, har leget eller spist, går vi udenfor i en aflukket hvalpegård med dem og når de tisser, siger vi ”tisse” og roser dem. De besørger også udenfor og her roses de også meget. Kommer der en tissetår indendørs, lader vi bare som ingenting og gør rent med Rodalon, så de ikke kan snuse, at her har de før tisset. Når man er ihærdig med renlighedstræning så tidligt, fatter de meget hurtigt pointen.
 
Vi afspiller forskellige lyde for dem og der bliver ikke taget hensyn med vores daglige gøremål. Der bliver støvsuget, brugt køkkenmaskiner, musik og tv er på.
 
Uge 5
Fra denne uge kan hvalpekøbere komme og se hvalpene og vores familie og venner kommer så meget de har lyst.
Hvalpene begynder nu at blive mere selvstændige og sjove. Alle hvalpe er født nysgerrige men ikke alle er lige modige og her er det vores opgave, at hjælpe dem til at være trygge ved alt nyt.
Det er i denne fase og frem, at vi lærer deres forskelligheder og personligheder at kende og her vi begynder, sammen med hvalpekøber, at vælge den rigtige hvalp til dem.
Hvis hvalpekøber ønsker deres hvalp i løveklip er det i slutningen af denne uge, at de bliver klippet. Hvis man ønsker at bibeholde hvalpeklippet, bliver de kun klippet ved rumpen, ved poterne og ved øjnene.
 
Uge 6 - 7
Hvalpene leger nu rigtig meget. De futter rundt og undersøger huset og de ting, vi lægger på gulvet til dem. De tumler med hinanden og de andre hunde. Det er en meget vigtig fase for dem, da de her lærer hundesprog og bid-hæmning. Vi har ingen problemer haft med at vores hvalpe har bidt, netop fordi de lærer ikke at gøre det ved leg med kuldsøskende og de andre hunde. Hvalpene har dog en lang løbesnor hos de store hunde. De får lov at nappe haler og ører på de store og kravle rundt på dem. Når de bliver lidt ældre, vil de store hunde sige fra ved at gå fra dem og derved lærer de, at legen og det sjove stopper, hvis de bider. Hvalpene elsker stadig at ligge og nusse hos morhund og kan man tiltuske sig en lille tår, så er det bare sagen. Når de bliver trætte, søger de hinanden og finder meget hurtigt en yndlingskurv at putte i. De ligger meget ofte hos os om aftenen, når vi ser tv. Morhund er helt tryg ved, at de små ligger i vores arme og så ligger hun ved siden af som hun plejer og bliver nusset.
Om natten vænnes de nu til at sove uden mor og vi træner vores hvalpe til bur om natten, så de trænes i at sove igennem og det er en god træning at lære i ligge i bur. Det går faktisk forrygende og er med til at fremme renlighedstræningen.
 
Det har også den effekt, at hvalpen lærer at være tryg i sin kasse ved bilkørsel. Hvis man skal et sted hen (ex udstilling) er det godt, at hunden er vænnet til at slappe af i et bur.
 
Uge 7-8
Nu kommer de til dyrlægen igen og denne gang bliver de chippet og får sundhedseftersyn samt vaccineret. De registreres i Dansk Hunderegister og stamtavlen bliver sendt til os i løbet af den næste uge, så hvalpekøber får den med, når de henter deres hvalp.
 
Uge 8-10
Nogle hvalpe flytter til nyt hjem, når de er blevet 8 uger og det er nu at den egentlige socialisering starter. Det er derfor vigtigt, at man kommer ud med sin hvalp og introducerer den for nye indtryk. Det er også en god ide at have tilmeldt sig et hvalpemotivationskursus, så hvalpen lærer de basale kommandoer men også samvær med andre hunde.
 Man skal være opmærksom på, når man kommer hjem efter en oplevelsestur, at hvalpen skal have ro til at hvile sig. Det er vigtigt ikke at komme til at overstimulere sin hvalp. Mange har hørt, hvor vigtigt det er med oplevelser og indtryk, men ligeså vigtigt er det at give hvalpen den fornødne ro til at hvile. Hvalpen sover stadig meget de næste måneder. Hvis man overstimulerer en hvalp, kan den have svært ved at ”falde ned” bagefter og man kan være uheldig på sigt at få en stresset hund. 
Når vi er ude med hvalpene, har vi dem altid på armen først, til vi kan mærke, at de er trygge og gerne vil udforske selv. Det er ingen skam at holde sin hvalp i favnen til den er tryg. En hvalp skal ikke have uheldige oplevelser. Hvalpen er helt åben for indtryk de første 16 leve uger og det den oplever i den tid, sætter sig i dens hukommelse og det kan være svært at træne den uheldige situation væk. Man skal selvfølgelig ikke bære rundt på sin hvalp hele tiden, men skal støtte dens nysgerrighed og skåne den for ubehageligheder.
Nu er hvalpen klar til at komme til sit nye hjem. Her skal socialiseringen fortsættes og vi står altid klar med gode råd eller en hjælpende hånd.