Pelsen

Pelsen på en löwchen kan variere lidt fra den ene til den anden, og pelsen ændrer sig også fra hvalp til ung til voksen også farverne kan ændres.

Det vigtigste ved soignering er at lære sin löwchen, at det er en naturlig del, og hunden skal lære at være afslappet under soignering, ellers er det hverken en fornøjelse for hund eller ejer. 

De skal vænnes til både kam, børste, karte og klippemaskine 1 ting ad gangen allerede fra de er omkring 3 uger gamle. Inden da har man vænnet dem langsomt fra blide fingerstrøg overalt på kroppen, til bagsiden af en børste og sidenhen en blød babybørste. Når hvalpen fra 3-4 ugers alderen præges/vænnes til bad og børstning, bliver det en naturlig del resten af livet.

Nogle ejere glemmer at børste deres löwchen de første måneder, da de fejlagtigt tror, at det ikke er nødvendigt endnu, da pelsen jo ikke er så lang. Men selvom pelsen ikke er lang, er den daglige rutine den eneste måde at vænne hunden til fremtidig pelspleje.

Uanset om man har sin löwchen i hvalpeklip eller løveklip, skal den trimmes med karte/børste/ kam samt bades. Hvor ofte man bader, kommer helt an på hverdagen og om det er en lang udstillingspels man ønsker. Skal de udstilles råder jeg til bad ca. hver 7.-12. dag.

 

Vil man udstille sin löwchen skal den være i løveklip efter standarden, denne er beskrevet under punktet udstilling. Jessie var ikke tiltænkt udstilling til at starte med og jeg var ikke helt enig med mig selv, om min hund skulle gå barnumset, men jeg har aldrig fortrudt den første løveklip. 

Hvilken shampoo og balsam man bruger vil jeg ikke råde om her på siden, da det fåes i mange forskellige prisklasser. Jeg prøver også lidt nyt indimellem. Den jeg bruger nu, er jeg meget tilfreds med og den er god til mine løvers pels.

Udstillingspels og "hyggepels" skal plejes forskelligt. Nedenstående vejledning og billeder er derfor tilegnet de ejere, der ikke udstiller deres löwchen og kan bruges til alle former for klip:

Inden man bader sin löwchen, skal den være redt igennem og være filterfri. Ellers kan det blive et stort arbejde at få redt filtrene ud og det tager lang tid.
Hvis hunden er ude at gå tur flere gange dagligt (især hvis den har sele på) bliver pelsen hurtigt filtret og jeg foreslår, at pelsen redes igennem ca. hver 3. dag, så kan det gøres på ca. 20 minutter. Jeg gør det foran tv nogle gange og det er ren hyggestund for os begge. 

Man skal huske at løfte op i pelsen og rede med karten helt fra rod til spids men endelig ikke lade karten køre på huden, det er ikke rart. På billederne kan man se, hvordan vi reder dem.

Man kan give dem et hurtigt bad og så er der bad og klargøring før en udstilling, der bruger man typisk længere tid.
Når vores hunde kommer ud fra badet bliver den ikke frotteret men vi trykker blot vandet ud af pelsen. Når vi åbner døren fra badeværelset, løber de rundt og er superglade. Der er drøn på dem, de hopper rundt og farer op i sengen, hvis vi har glemt at lukke døren, så er det så skønt at vælte sig rundt i dynerne og ryste sig over det hele.
Det er så knap så spændende for os at komme i seng, hvis vi ikke lige har opdaget de har boltret sig derinde :-)


Når der falder ro over dem sætter vi os med dem og føntørrer dem. De kan sagtens lufttørre, men de filtrer nemt, hvis de ikke fønes og redes igennem samtidig. Hvor ofte man bader sin löwchen er op til en selv, årstid og hundenes færden i det fri. 

Når vi klipper vores hunde står de på et specielt bord. Der er gummiunderlag på, så hunden ikke glider og det har en god højde for os. Her bliver udstillingshundene groomet hver gang.

Det er ikke kun pelsen der skal plejes. De skal helt fra små vænnes til mange ting. Man skal endelig nulre og røre ved deres poter, da de derved vænnes til berøring og ikke er nervøse ved negleklipning.

Ører

En löwchens hårvækst i ørerne er også forskellig. Man skal også her vænne dem til berøring ved og i ørerne fra de er helt små og de skal vænnes til, at man ordner deres ører.

Nogle hunde har virkelig meget tæt vækst af hår i ørerne. Fjerner man ikke de hår der vokser inde i selve øregangen, kan der gå mider/infektion i og hunden får voldsom kløe, som både er til irritation men i værste fald kan medføre sår i og omkring ørerne. Det kan se lidt voldsomt ud, når vi hiver hårene ud men det gør ikke ondt på hunden og det er synd ikke at gøre det.

Nogle hunde har næsten ikke noget der skal ud, men vi "lader som om", så den også bliver tilvænnet.

Det er mere situationen, de kan have lidt svært ved. Nogle vælger at al soignering sker hos hundefrisøren, men vænnes til berøring ved ørerne skal den alligevel. Til udstilling skal hunden også lade dommeren se og evt. røre ved ørerne.

Tænder

Det er vigtigt at holde øje med tænderne. Hvalpens mælketænder falder ud gerne i 4-7 måneders alderen. Som regel lægger ejer ikke mærke til det, men især hvalpens hjørnemælketænder skal man være opmærksom på. Hvis den blivende tand vokser helt ud inden mælketanden er faldet ud, kan tand- og bidstilling blive meget forkert.

Mælketanden kan også give tryk på roden, hvilket kan give tandsmerter. Hvis mælketanden er løs skal man endelig rokke i den hver dag og hjælpe den ud. Falder de ikke ud, skal hunden til dyrlægen og han kan trække den ud i fuld bedøvelse.

Hunden kan også danne tandsten, det er forskelligt igen hvor meget de danner. Det er godt at forebygge frem for at behandle, når skaden først er sket. Man kan selv fjerne tandsten, hvis hunden er vant til at få det gjort. I grelle tilfælde kan det gøres under narkose hos dyrlægen.

Midlet Plaque Off, som strøes i deres foder, kan anbefales som forebyggelse. Men godt med tyggeben og knogler er også godt. Hold øje med tandsten, det er ikke rart for hunden samt den kan lugte grimt ud af munden og den kan få caries.


Alt dette informeres I også om, når I henter hvalpen og ring endelig for råd omkring pleje.

Negle/poter

Neglene skal klippes med en speciel negleklipper. Der er ingen nerver i neglen, så det gør ikke ondt. Der løber en lille blodåre i neglen og man skal ikke klippe for langt, så man rammer den blodåre.

Det er ubehageligt for hunden og det kan bløde ret meget.

Sker uheldet alligevel stopper man blødningen med noget køkkenrulle duppet i vand og holder for enden af neglen, så stopper blødningen hurtigt.
Hvis neglene er nået at blive lange, er det bedre at klippe en smule ad gangen gerne hver dag i en uge, så trækker blodåren sig tilbage, fremfor at tage et stort stykke og risikere at rammen blodåren.

Er hunden vant til at få rørt ved poter og negle med hænderne, er det ikke et problem for den at få klippet negle.

Man skal sørge for at klippe pelsen under poterne mellem trædepuder og tæer. For det første står den nemmere fast på gulvet men det er også nemmere at klippe negle og der sætter sig ikke mudder og smågrene som gør ondt at gå på.

Pelsen børstes en tot ad gangen

Pelsens løftes op og trækkes ned med karten

Hårene i ørerne hives ud. Det kræver lidt øvelse

Neglene klippes med enten saks eller tang. Eller files

Tænderne tjekkes for tandsten og snavs. Jessie viser sit saksebid

Soigneringsgrej:

Børste, kam, karte af forskellige størrelser og med gummidutter

saks til pels

klippemaskine

føntørre eller blower

udredningsspray

olie

negleklipper